MINNA BOLIN

Kompositör, producent, musiker, pedagog

gallery/profilbild facebook

Det började i ett vardagsrum i en närförort till Stockholm. Där fanns en enorm svart flygel och en mamma som övade skalor dagarna i ända. Där fanns en pappa med gitarr och en sjuhelvetes massa vinylskivor av alla de slag. Där fanns en enkel bandspelare/förstärkare med inspelarfunktion och en mikrofon. Där pågick talkshower med diverse gäster, den ena tokigare än den andra. Där pågick konserter med de mest olika artister som skådats, allt ifrån Owe Thörnqvist till Lena Ph med Mixed Media däremellan. Sångerna som sjöngs var ett mishmash av alla möjliga andra sånger. Det fanns helt enkelt inga regler.

 

Efter att ha spelat piano hos Gun och i Kommunala musikskolan i 3 år gick Minna över till att ta sånglektioner i densamma samtidigt som hon gick sitt sista grundskoleår i Adolf Fredriks Musikklasser där hon började i fjärde klass. Gymnasietiden spenderades på filmlinjen på Mediagymnasiet.

Efter några år på folkhögskola började Minna på jazzmusikerlinjen på Musikhögskolan i Stockholm.

 

Under tiden där skrev hon och spelade in skivan Silhouettes under namnet Desertsongs tillsammans med medmusikerna Edvin Nahlin och John Hugardt. Plattan släpptes i april 2011. Under samma tid medverkade hon på King Oliver's Revolvers första skiva som körare och arrangör. 

På utbildningen fick hon även upp ögonen för filmmusik genom några valbara kurser för Johnny Wingstedt. På den vägen fortsatte hon då hon började en master i filmmusikkomposition hösten 2016 på Stockholms Dramatiska Högskola, StDH, och Musikhögskolan i Stockholm, KMH.

 

Hon har en samarbetspartner i musikern och kollegan Ingela Jansson. De har tillsammans släppt singlarna Sleep (Ingela) och I Will Never Let Me Down (Jean Dark). Minna medverkar som keyboardist och körare i Ingelas nya projekt.

Minna fick äran att arrangera stråkar åt Darya & Månskensorkestern på deras skiva Uusi Atlantis - Det nya Atlantis, som släpptes i maj 2017.

 

Minna har ett långt engagemang i föreningen Popkollo, som bland annat gör sommarkollon för tjejer och transpersoner som vill spela och skriva musik.